Coaching met paarden

Leiderschap & communicatie

Waarom is het paard een uniek trainingselement? En waarom heeft het paard als spiegel zoveel impact in onze persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsvaardigheden en teamdynamiek?

 

Maar liefst 90% van de informatie die mensen uitwisselen is non-verbaal. Paarden zijn prooi- en kuddedieren, die combinatie maakt dat ze uiterst sensitief zijn voor deze non-verbale signalen.

 

Waarom is het paard een uniek trainingselement? En waarom heeft het paard als spiegel zoveel impact in onze persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsvaardigheden en teamdynamiek?

 

Maar liefst 90% van de informatie die mensen uitwisselen is non-verbaal. Paarden zijn prooi- en kuddedieren en die combinatie maakt dat ze uiterst sensitief zijn voor deze non-verbale signalen.

 

Wij bieden talrijke trainingsmethodes en het inzetten van het paard is geen vereiste. We adviseren wel graag minimaal één sessie met het paard als spiegel, omdat in de ontmoeting met het paard talent en ambitie samenkomen in een bijzonder moment van ultieme reflectie. Dat moment gaat vaak gepaard met diep persoonlijk inzicht.

 

Ervaring met paarden of paardrijden is niet relevant. Alle oefeningen worden vanaf de grond, dus naast het paard uitgevoerd.

 

Persoonlijke effectiviteit & leiderschap

Paarden zijn in staat om in een fractie van een seconde de persoon die ze tegenover zich hebben te doorgronden en te spiegelen. Intenties, overtuigingen, emoties en ook gedragspatronen – bewust & onbewust – komen zo razendsnel en helder naar de oppervlakte.

 

Teamdynamiek

De kudde is van levensbelang voor het paard waardoor ze optimaal kunnen samenwerken met een hele duidelijke orde. Binnen kuddes worden rollen niet verdeeld op anciënniteit of vanuit politieke overwegingen.

 

Rollen ontstaan op natuurlijke wijze. Een leider is een leider, een volger een volger. Elke positie is even waardevol en even onmisbaar voor de dynamiek van het geheel en de effectiviteit van de kudde.

 

Datzelfde principe is toe te passen op bedrijven, afdelingen of samenwerkende teams. Voor mensen is dit niet altijd vanzelfsprekend, dus kunnen we ook op dit gebied veel van paarden leren.

 

Werken met het paard als spiegel is een ervaringsgerichte manier van trainen, leren en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Dit kan in een groep gelijkgestemden van buiten de organisatie, als afdeling of team vanuit één organisatie óf individueel.

 

6 - 20 personen  /  2,5 tot 6 uur /  vanaf € 750,-